Skip to main content
Please wait...

O Cazinu

Dobrodošli u Cazin

Sve što vam je potrebno za vaš posao

Cazin je grad duge historije, smješten u prekrasnom prirodnom okruženju. Naši su ljudi vrijedni i srdačni, znaju živjeti u skladu s prirodom koristeći njena bogatstva i ujedno čuvati je. Prometna povezanost omogućuje nam pokazivanje ljepota grada i prirode te priliku za iskazivanje dobrodošlice svakom dobronamjernom posjetitelju. Također, omogućuje nam širenje vidika i znanja te priliku za prikupljanje novih spoznaja iz svijeta oko nas. Otvoreni smo za nova znanja te nove tehnologije kroz nove projekte.

 

Gradska uprava ulaže velike napore kako bi investitorima olakšala ulaganje prateći najnovije trendove u ekonomiji, obrazovanju, novim izvorima energije te zaštiti okoliša i naše tradicije. Velik napredak ostvaren je u izgradnji komunalne infrastrukture, pripremi dokumentacije za potencijalne ulagače i pripremi različitih olakšica, prvenstveno za proizvodne djelatnosti.

Prednosti ulaganja u poslovnu zonu Ratkovac su već prepoznate i to nam daje poticaj za nastaviti dalje s osiguravanjem uvjeta za nove investicije i nove projekte.

O CAZINU

Život i poslovanje u Cazinu

Grad Cazin danas ima više od 66 000 stanovnika, od čega 16 500 predstavlja radno sposobno stanovništvo. Sa titulom grada „mlijeka i meda“ i sa preko 2 000 registrovanih kompanija Cazin predstavlja pravu poduzetničku sredinu koja je puna potencijala za dalji razvoj. Pored poduzetničkog duha stanovništva prednosti Cazina su i velika dijaspora koja značajno doprinosi jačanju tržišta i opštoj finansijskoj situaciji, velika koncentracija tržnih centara koji pokrivaju i regionalno tržište, relativno obilna radna snaga, dugogodišnja tradicija u poljoprivrednoj proizvodnji i značajan udio kvalitetnog obradivog zemljišta.

Veliki broj izvorišta pitke vode, smaragdna rijeka Una, očuvana životna sredina sa plodnim zemljištem, postojanje rezervoara/izvora termalnih voda, kao i sedam starih gradova od kojih je svakako najpoznatiji Stari grad Ostrožac predstavljaju samo dio bogatstva kojeg pruža Cazin.

Svojom proaktivnom politikom razvoja, programom poticanja i olakšica za investitore grad Cazin postaje atraktivno mjesto za ulaganje. Novi investitori znače nova radna mjesta, a time poslovna aktivnost raste te se osim ekonomskog razvoja ostvaruje i ukupan razvoj grada.

Zašto investirati u Cazin ?

Grad pun mogućnosti

Naš grad je pun mogućnosti za investirati u sljedećim sektorima:

Prehrambena industrija, plodno zemljište i organski uzgoj omogućuju proizvodnju prehrambenih proizvoda vrhunske kvalitete. Proizvodnja oko 13 miliona litara mlijeka godišnje (najveći proizvođač mlijeka u FBiH), 2 000 hektara kestenove šume i činjenica da se kestenov med Cazinske krajine nalazi na listi Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo (WIPO) predstavljaju odlične preduslove za dalje investiranje u prehrambenu tehnologiju.

Drvoprerađivačka industrija, vrijedno šumsko bogatstvo Unsko-sanskog kantona zajedno sa već razvijenom drvoprerađivačkom industrijom u gradu Cazinu predstavlja značajnu priliku za investiranje i realizaciju uspješnih projekata. Mogućnosti investiranja u sektor drvoprerađivačke industrije, a naročito u proizvodnju finalnih proizvoda, kao i brendiranih proizvoda su velike, naročito ako se uzme u obzir šumsko bogatstvo sjeverozapadne BiH i Unsko-sanskog kantona, blizina tržišta Evropske unije, postojanje kvalificirane radne snage i dobro razvijena transportna mreža.

Metaloprerađivačka industrija, Cazin je prepoznat kao mjesto lima, jer najveći broj privrednih subjekata u ovoj industrijskoj grani se bavi proizvodnjom lima i metalnih konstrukcija. Dugogodišnja tradicija proizvodnje u metaloprerađivačkoj industriji, dragocjena iskustva i tehničke navike zaposlenih u ovoj oblasti, blizina tržišta Evropske unije (metalni sektor je izuzetno snažno razvijen u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi) predstavljaju velike potencijale za investicije u ovoj grani industrije.

Naš profesionalni tim će Vam dati korisne savjete koji će ispuniti Vaša očekivanja.

Zakažite sastanak sa našim timom.