Poslovna zona Ratkovac Poslovna zona Ratkovac

Poslovna zona Ratkovac

Poslovna zona Ratkovac dugogodišnji je projekat čija je svrha podrška razvoju poduzetništva kao pokretačke snage održivog privrednog razvoja. Osnovni cilj je povećanje broja privrednih subjekata na području Grada, povećanje konkurentnosti, zaposlenosti, te udjela proizvodnje u ukupnoj privredi Cazina.

Sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja Sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Bosna i Hercegovina potpisala je Sporazum o slobodnoj trgovini, Sporazum o stabilizaciji, EFTA,Preferencijalni izvozni režim, Sporazum o promociji i uzajamnoj zaštiti ulaganja. 

Koraci za početak poslovanja Koraci za početak poslovanja

Koraci za početak poslovanja

Postupak sudske registracije poslovnog subjekta u skladu sa zakonom traje pet dana.

Operativni troškovi poslovanja u privredi Operativni troškovi poslovanja u privredi

Operativni troškovi poslovanja u privredi

Cijene su izvedene iz cjenovnika davaoca usluga, kao prosječne  u odnosu na različite tehničke specifičnosti. 

Porezi u BiH Porezi u BiH

Porezi u BiH

Svi stranci s prebivalištem u Federaciji BiH plaćaju porez na prihode ostvarene u kalendarskoj godini na teritoriji  BiH. Jednako tako, svi stranci koji ne prebivaju u BiH, ali koji ostvaruju prihode u Federaciji BiH smatraju se poreznim obveznicima.

Povlastice za strane investitore Povlastice za strane investitore

Povlastice za strane investitore

Prava i povlastice dane stranim ulagačima i obveze, koje proizlaze iz Zakona o politici direktnih stranih ulaganja, ne mogu se ukinuti niti poništiti stupanjem na snagu naknadno donesenih zakona i podzakonskih akata. Ukoliko su takvi naknadno doneseni zakoni i podzakonski akti povoljniji za strane ulagače, oni imaju pravo birati režim koji će biti mjerodavan za njihovo ulaganje.

PZ Ratkovac uslovi za kupovinu zemljišta PZ Ratkovac uslovi za kupovinu zemljišta

PZ Ratkovac uslovi za kupovinu zemljišta

Uslovi za kupovinu zemljišta u Poslovnoj zoni ratkovac. 

gradonačelnik mr. Nermin OgreševićO Cazinu

Cazin je grad duge historije, smješten u prekrasnom prirodnom okruženju. Naši su ljudi vrijedni i srdačni, znaju živjeti u skladu s prirodom koristeći njena bogatstva i ujedno čuvati je. Prometna povezanost omogućuje nam pokazivanje ljepota grada i prirode te priliku za iskazivanje dobrodošlice svakom dobronamjernom posjetitelju. Također, omogućuje nam širenje vidika i znanja te priliku za prikupljanje novih spoznaja iz svijeta oko nas. Otvoreni smo za nova znanja te nove tehnologije kroz nove projekte.

Gradska uprava ulaže velike napore kako bi investitorima olakšala ulaganje prateći najnovije trendove u ekonomiji, obrazovanju, novim izvorima energije te zaštiti okoliša i naše tradicije. Velik napredak ostvaren je u izgradnji komunalne infrastrukture, pripremi dokumentacije za potencijalne ulagače i pripremi različitih olakšica, prvenstveno za proizvodne djelatnosti.

Prednosti ulaganja u poslovnu zonu Ratkovac su već prepoznate i to nam daje poticaj za nastaviti dalje s osiguravanjem uvjeta za nove investicije i nove projekte.


gradonačelnik mr. Nermin Ogrešević 

NOVOSTI

Veliki dan za Grad Cazin: Prvi investitori počinju sa radom u Poslovnoj zoni Ratkovac 17 april 2019

Veliki dan za Grad Cazin: Prvi investitori počinju sa radom u Poslovnoj zoni Ratkovac

Poslovna zona Ratkovac dobila prvog investitora Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac danas je ozvaničen početak konkretnog funkcioniranja projekta koji je Grad Cazin uspješno razvijao u proteklom periodu. Riječ je o investiciji njemačke firme vrijednoj 4 miliona eura odnosno pogonu za proizvodnju pločastog namještaja u kojem je posao osiguran za 39 radnika. Po riječima zastupnika investitora, Asmira Bajrića, dio radnika već je na obuci u Njemačkoj ...
Počela gradnja poslovne zone u Cazinu, prioritet nova pristupna cesta 15 novembar 2018

Počela gradnja poslovne zone u Cazinu, prioritet nova pristupna cesta

U Poslovnoj zoni Ratkovac u Cazinu započeli su infrastrukturni radovi na izgradnji dijela glavne saobraćajnice s javnom rasvjetom, kao i vodovodne i hidrantske mreže. Projekt vrijedan skoro 700.000 KM finansira Grad Cazin, uz podršku MEG projekta Vlade Švicarske i UNDP-a. Nakon što je izvršen otkup većeg dijela zemljišta u procesu izgradnje Poslovne zone Ratkovac, za što je uloženo blizu dva miliona maraka, Gradska uprava Cazina pokrenula je čitav niz aktivnosti koje se odnose ...
Upriličena prezentacija Poslovne zone Ratkovac 15 septembar 2018

Upriličena prezentacija Poslovne zone Ratkovac

S obzirom da su aktivnosti za dodjelu zemljišta u Poslovnoj zoni Ratkovac u završnoj fazi, privrednici su tokom ovog skupa mogli doznati detalje vezane za potencijale, uslove, rokove implementacije, ali i pogodnosti dodjele zemljišta. Prezentirao ih je Hamdija Ljubijankić, savjetnik gradonačelnika Cazina. Bila je ovo prilika i za najavu regionalne poslovno-stručne konferencije posvećene proizvodnim kompanijama PIT Krajina 2018., koja će biti održana u Bihaću 25. oktobra. O konferenciji je ...
Poslovna zona Ratkovac diže ekonomiju u Cazinu 9 maj 2018

Poslovna zona Ratkovac diže ekonomiju u Cazinu

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) 2016. započeo je realizaciju Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira vlada Švicarske, a grad Cazin jedna je od 18 odabranih lokalnih zajednica u kojima se provodi. Nakon godinu od početka realizacije, napredak koji je ostvario Grad Cazin omogućava pristup korištenju maksimalnog granta sredstava u okviru MEG projekta od 160.000 švicarskih franaka. Ukupan iznos namijenjen je za razvoj Poslovne zone ...
RSS
123

Zašto izabrati PZ Ratkovac?

 • Prednosti ulaganja u PZ Ratkovac
 • Prometna povezanost
 • Infrastruktura
 • Oslobođeni 100% od svih gradskih administrativnih taksa u postupku pribavljanja potrebnih odobrenja,
 • Oslobođeni 100% od plaćanja priključaka na kanalizacionu i vodovodnu mrežu,
 • Oslobođeni 100% od plaćanja naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko,
 • Oslobođeni 100% od plaćanja troškova komunalne takse na istaknutu firmu za prve 3 godine,
 • Oslobođeni 50% od plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta,
 • Oslobođeni 50% od plaćanja naknade po osnovu prirodnih pogodnosti (rente),
 • Cijena zemljišta od 12 KM/m².

Blizina granice sa Europskom unijom i evropskih prijestolnica poput Zagreba i Ljubljane predstavljaju odlične polazne tačke za aktivnosti prema tržištu centralne Evrope.

Dobra transportna povezanost predstavlja jedan od aduta Poslovne zone Ratkovac. Područje Poslovne zone se nalazi u blizini magistralne ceste Velika Kladuša – Cazin - Bihać. Tri granična prelaza se nalaze u neposrednoj blizini: Maljevac (30 km), Hadžin potok (22 km) i Izačić (21 km). Udaljenost od Bihaća, administrativnog centra Unsko-sanskog kantona, iznosi 24 kilometra.

Read more

Zemljišne parcele su opremljene sa:

 • vodovodnom, hidrantskom i kanalizacionom infrastrukturom,
 • putnom infrastrukturom i rasvjetom,
 • elektromrežom,
 • telekomunikacijskom mrežom.

Promotivni video PZ RatkovacPoslovna zona Ratkovac dugogodišnji je projekat čija je svrha podrška razvoju poduzetništva kao pokretačke snage održivog privrednog razvoja. Osnovni cilj je povećanje broja privrednih subjekata na području Grada, povećanje konkurentnosti, zaposlenosti, te udjela proizvodnje u ukupnoj privredi Cazina.

Posted by Poslovna zona Cazin on Friday, March 4, 2022

PARTNERI

GRAD CAZIN

JKP ČISTOĆA

JKP VODOVOD

KOMUNALNO STAMBENI FOND

O nama

Poslovna zona Ratkovac dugogodišnji je projekat čija je svrha podrška razvoju poduzetništva kao pokretačke snage održivog privrednog razvoja. Osnovni cilj je povećanje broja privrednih subjekata na području Grada, povećanje konkurentnosti, zaposlenosti, te udjela proizvodnje u ukupnoj privredi Cazina.

Kontakt

Grad Cazin
Trg Alije Izetbegovića bb                              77220 Cazin

Tel: +387 61 732063

Email: info@poslovnazonacazin.ba